Protetika

Protetika je oblast stomatologije koja rešava probleme nedostatka jednog, više ili svih zuba u jednoj ili obe vilice, njihovo umetanje kao i uklapanje u zagrižaj.

Pre intervencije

Obavezujući stav naše ordinacije je da je pre bilo koje intervencije – usluge, izuzev urgentnih slučajeva, potrebno napraviti O.P.T. snimak, a po potrebi i mali retroalveolarni snimak „sumnjivog zuba”.

OPT snimak

Iskustvo

Posedujemo veliko dugogodišnje iskustvo u izradi frezovanih krunica koje u svom sklopu imaju razne vrste retenciono-stabilizirajućih elemenata kao što su CE-KA, revaks atečmeni, metalni jahači, ekstra i intra koronarni atečmeni.

Jedna smo od retkih ordinacija sa respektabilnim iskustvom u izradi teleskop krunica – teleskop sistema u sklopu skeletiranih proteza.

I kod ove vrste specijalnih radova strogo se pridržavamo struke, izrađujući ovu vrstu krunica samo od platinskog zlata.

Protetika


Totalne proteze

Potreba za izradom ovakvih protetskih nadoknada javlja se kada pacijent ostane bez zuba u jednoj ili obe vilice.Ona se izrađuje po individualnom otisku za pojedinačnog pacijenta da bi se proteza funkcionalno i esteski uklopila u usta pacijenta. I pored toga, potreban je kraći period privikavanja na strano telo u ustima. Postupak izrade je potpuno bezbolan.

 

Parcijalne akrilatne proteze

Izrađuju se kada pacijent ostane sa malim brojem zuba, najčešće posle hirurških intervencija koje podrazumevaju veliki broj izvađenih zuba, pre izrade protetskih nadoknada na implantatima. Ovakve protetske nadoknade izrađuju se kao privremena rešenja jer su se pokazale kao štetne po preostale zube posle dužeg korišćenja.

 

Skeletirane  parcijalne proteze (proteze sa livenim kukicama, vizil ili vironit proteze)

Daleko bolje protetske nadoknade od pločastih parcijalnih proteza u smislu udobnosti, osećaja žvakanja,dugotrajnosti nadoknade itd. Postoji manja vidljivost kukica kojima se one kače za preostale zube koja se vremenom pokriva diskretnijom mimikom pacijenta.

 

Skeletirana proteza sa atečmenima (vizil ili vironit proteza sa atečmenima - drikerima - kopčama)

Postavlja se kod pacijenata sa manjim brojem preostalih zuba na koje se proteza "kači" specijalnim kopčama koje se sakrivaju, te omogućavaju pacijentima potpuni estetski efekat. Kod ovakvih pacijenata se u normalnoj, svakodnevnoj komunikaciji ne vidi da imaju protetsku nadoknadu.

 

Metalokeramičke krune (zubne navlake)

Metalokeramičke krune se izrađuju u slučajevima "kada plomba ne pomaže" - kada nedostaje jedna površina zuba, veći deo uništen karijesom, kada se želi postići lepši oblik, boja ili položaj zuba, kao i u slučajevima lečenih ili devitalizovanih zuba (zubi kojima je izvađen živac), kada se želi sprečiti pucanje zuba kome su ovakvi zubi skloni. Zubi na kojima se prave ove nadoknade se pripremaju brušenjem da bi se dobio dovoljan prostor za uklapanje nadoknade, te se za ovu intervenciju daje lokalna anestezija da bi postupak bio bezbolan.

 

Metalokeramički mostovi

Izradjuju se kada pacijent izgubi manji broj zuba, te se bezubi prostor može "premostiti" pomoću dva ili više zuba "nosača" na koje se cementiraju ove nadoknade i međučlanova koji sa zubima nosačima čine jednu celinu. Izrađuju se po individualnom otisku, prema ustima pacijenta i ne vade se kada se zacementiraju. Pošto se zubi nosači pripremaju brušenjem za ovu protetsku nadoknadu, pre ove intervencije se daje lokalna anestezija da bi postupak bio bezbolan.

 

Bezmetalne krunice i mostovi

U skladu sa savremenim težnjama stomatologije u smislu poboljšanja estetike pojavila se nova vrsta keramike koja nema metalnu osnovu - cirkonijum keramika. Zahteva specijalni način izrade, pripreme zuba kao neke uslove koje pacijent mora da zadovoljava. Nalazi primenu najčešće kao nadoknada za prednje zube. Postupak pripreme zuba,radi se u lokalnoj anesteziji.

 

Livena nadogradnja zuba (jednokorena ili višekorena)

Izrađuje se kada je pacijentu ostao koren zuba koji može da se iskoristi za protetsku nadoknadu. Lije se po specijalnom otisku za taj zub i cementira tako da jedan deo ostaje u korenu zuba, a drugi iznad korena, oblikovan tako da može da nosi krunicu u sklopu mosta ili kao nosač pojedinačne krune.

 

Kompozitna nadogradnja

Izrađuje se kada postoji koren zuba koji može da se iskoristi za protetsku nadoknadu, cementira se u koren zuba dok se deo iznad korena pravi od materijala za bele plombe, te je svoju primenu našla kod prednjih zuba, zbog dobrog etetskog efekta.

 

Fasete, zubne ljuspice ili Viner pločice

Zubne nadoknade koje se izrađuju da bi se poboljšao izgled zuba promenjene boje, manjih odstupanja u obliku ili položaju zuba. Izrađuju se za prednje zube i zahtevaju minimalno ili nikakvo brušenje.

Važno!

Specifični sistemi kod izrade protetskih radova obezbeđuju maksimalnu estetiku, retenciju i stabilizaciju, a time i funkciju, kao i udobnost i veoma brzo i uspešno privikavanje.

Primeri iz prakse

Tehnologija

Poštujući princip vrhunskog rada, kao i profesionalnog odnosa, želimo napomenuti da kod složenih radova, ponekad do finalizacije, pored lekara endodonta, lekara protetičara, u radu učestvuju i tri do četiri visoko stručna zubna tehničara. Za otisne materijale kojima se uzimaju otisci za definitivne radove strogo poštujemo stav Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta u Beogradu, a to je da za metalne i bezmetalne radove koristimo otisne mase italijanske firme Zhermack elite HD+ Putty soft, kao i elite HD+ Light Body Normal Set, a za vironit skelet Zetaplus Putty i Oranwash L Light, a za antagoniste – zube iz suprotne vilice, Alginate iz Zhermack programa.

Za registraciju međuviličnih odnosa najčešće koristimo individualno izrađene voštane bedeme kada je to indikovano ili Occlufast.

O nama

1992. godine, prelaskom iz državne u privatnu praksu, dr Ahmet i Bojana Idrizović osnivaju stomatološku ordinaciju u ulici Vojvođanskih brigada i nakon 10 godina ordinacija se premešta u Ćirpanovu 13.

Veliki broj stalnih pacijenata i njihovih porodica koji su poverili zdravlje svojih zuba oridnaciji najbolje govori o kvalitetu izvršenih stomatoloških usluga.

Ordinacija pruža sve vrste stomatoloških usluga uz podršku i praćenje stanja pacijenata nakon obavljenih intervencija.

 

Korisni linkovi

Dental Care Every Day: A Caregiver's Guide
Svakodnevna nega zuba

Dental care - child
Nega zuba kod dece

American Dental Association - MouthHealthy - Oral Health
Oralna higijena

 

Princip rada

Pregled - saveti - konsultacije koje obave lekari naše ordinacije su besplatni i neobavezujući.

Obavezujući stav ordinacije je da pre bilo koje ozbiljne intervencije pacijent obezbedi OPT snimak obe vilice sa svim zubima, a po potrebi i snimak sumnjivog zuba, što se može obaviti u samoj ordinaciji.

Kontakt

 • Telefoni:

  +381 21 548 988 / +381 65 8548988

 • Email:
  abidrizovic@gmail.com
 • Adresa:
  Ćirpanova 13
  21000 Novi Sad
  Srbija