Parodontologija

Parodontologija je oblast koja se bavi problemima vezanim za potporni aparat zuba, oboljenjima koja dovode do labavljenja, klaćenja i kao krajnjem ishodu - ispadanju zuba ("parodontoza").

 

Usluge

- Uklanjamo meke naslage, zubni kamenac i pigmentacije na zubima nastale konzumiranjem cigareta, čajeva i kafe
- Obrada parodontolnog džepa
- Hirurška obrada parodontalnih džepova uz nadoknadu veštačkom kosti (režanj operacija)
- Pokrivanje ogolićenih vratova zuba "navlačenjem desni"
- Odstranjivanje "viška desni" prouzrokovanih zapaljenjem zbog konzumiranja pojedinih lekova - gingivektomija.

Parodontologija


Ultrazvučno skidanje kamenca

Predstavlja uklanjanje zubnog kamenca pomoću ultrazvučnih vibracija, koje razbijaju kamenac i uklanjaju ga u delovima. Intervencija je bezbolna, a pacijent oseća blago "škripanje" po zubima tokom intervencije. Vrši se zbog štetnog dejstva kamenca na zube (zadržavnje pigmentacija i hrane) i na okolne desni, koje zbog mehaničkog pritiska i iritacije vodi u konstantno zapaljenje i nastanak parodontoze.


Poliranje zuba

Postupak kojim se rotirajućim četkicama i abrazivnim pastama stvaraju glatke zubne površine otporne na zadržavanje hrane, zubnog kamenca i pigmentacije.

 

Peskiranje zuba

Postupak sličan poliranju kojim se pomoću specijalnog aparata sa jakim mlazom vode pomešanim sa abrazivnim česticama skidaju mikropigmentacije, te zubi postaju belji i visoko ispolirani na period od 4 do 6 meseci.


Obrada (čišćenje) parodontalnog džepa

Postupak kojim se uklanja patološko tkivo nagomilano zapaljenjem sa unutrašnje strane desni oko zuba. Vrši se kiretiranjem u lokalnoj anesteziji, relativno kratko traje i potpuno bezbolno. 

 

Gingivektomija ili opsecanje gingive

Hirurško uklanjanje nabujalih desni kao posledica konzumiranja nekih lekova. Radi se pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolno.

 

Hiruško lečenje parodontopatije (režanj operacija)

Postupak kada se hirurški pristupa obradi parodontalnih džepova (prostor koji se stvara sa unutrašnje strane desni prema zubu). Izuzetno nežna intervencija, koja se radi pod lokalnom anestezijom.

O nama

1992. godine, prelaskom iz državne u privatnu praksu, dr Ahmet i Bojana Idrizović osnivaju stomatološku ordinaciju u ulici Vojvođanskih brigada i nakon 10 godina ordinacija se premešta u Ćirpanovu 13.

Veliki broj stalnih pacijenata i njihovih porodica koji su poverili zdravlje svojih zuba oridnaciji najbolje govori o kvalitetu izvršenih stomatoloških usluga.

Ordinacija pruža sve vrste stomatoloških usluga uz podršku i praćenje stanja pacijenata nakon obavljenih intervencija.

 

Korisni linkovi

Dental Care Every Day: A Caregiver's Guide
Svakodnevna nega zuba

Dental care - child
Nega zuba kod dece

American Dental Association - MouthHealthy - Oral Health
Oralna higijena

 

Princip rada

Pregled - saveti - konsultacije koje obave lekari naše ordinacije su besplatni i neobavezujući.

Obavezujući stav ordinacije je da pre bilo koje ozbiljne intervencije pacijent obezbedi OPT snimak obe vilice sa svim zubima, a po potrebi i snimak sumnjivog zuba, što se može obaviti u samoj ordinaciji.

Kontakt

 • Telefoni:

  +381 21 548 988 / +381 65 8548988

 • Email:
  abidrizovic@gmail.com
 • Adresa:
  Ćirpanova 13
  21000 Novi Sad
  Srbija