Konzervativa i endodoncija

Oblast koja se bavi uklanjanjem karijesa i postavljanja plombi, kao i lečenja zubnih kanala (vadjenje živca) kada je karijes ugrozio zubnu pulpu (zubni živac) i prouzrokovao zapaljenje.

Pre intervencije

Obavezujući stav naše ordinacije je da je pre bilo koje intervencije – usluge, izuzev urgentnih slučajeva, potrebno napraviti O.P.T. snimak, a po potrebi i mali retroalveolarni snimak „sumnjivog zuba”.

Usluge

- Postavljanje kompozitnih (belih plombi) i (u redjim slučajevima) amalgamskih (crnih plombi).
- Mašinska i ručna obrada zubnih kanala i njihovo punjenje.
- Izrada kompozitnih i livenih nadogradnja kod zuba koji su izgubili dosta svoje supstance karijesom.
- Lečenje gangrenoznih (mrtvih), inficiranih zuba.

Konzervativa i endodoncija


Kompozitne (bele) plombe, plombiranje kompozitnim plombama

Kao odgovor na težnju za što boljom estetikom u stomatologiji našle su primenu u saniranju prednjih zuba, poslednjih decenija, sa razvojem mehaničke otpornositi ovog materijala, primenjuju se i na bočnim zubima. Hemijski se vezuju za zube, pa je mogućnost ispadanja ovih plombi svedena na minimum.


Amalgam plombe

Zbog njihovog slabijeg estetskog efekta, kao i navodnog štetnog dejstva žive u ovim materijalima, primena se svodi na saniranje velikih gubitaka zubne supstance, na bočnim zubima gde je veliki pritisak žvakanja, koji drugi materijali ne bi adekvatno podneli.


GJC plombe (glas-jonomer cementi)

Relativno novi materijali koji su zbog svog povoljnog dejstva na meko tkivo zuba (zubna pulpa ili živac) našli primenu kao zaštitne podloge ispod amalgamskih ili kompozitnih plombi. Kao još jedan pozitivan efekat ubraja se i otpuštaje jona fluora, koji imaju značajan efekat u borbi protiv karijesa pa posebno mesto nalaze i u dečijoj stomatologiji. Zbog svog kapsuliranog oblika, koji obezbeđuje izrazitu postojanost, ovaj materijal se koristi i za privremene plombe, kada se definitivno plombiranje zuba odlaže na više meseci.


Lečenje kanala korena zuba (endodoncija), endodontska terapija ili vađenje zubnog živca (pulpe)

Predstavlja postupak kada se iz razloga infekcije ili pripreme za brušenje zuba, zubni živac i okolno meko tkivo koje se nalazi u šupljini zuba, pa sve do vrha korena, vadi, priprema hemijskim sredstvima i na kraju puni specifičnim materijalima da ne bi došlo do ponovne infekcije. Obavlja se pod lokalnom anestezijom i za vreme rada potpuno je bezbolno.

Važno

Ordinacija DR IVAN LJUBIČIĆ koristi renomirane materijale za estetske plombe "Gradia" firme GC, kao i "Filtek" firme 3M, koji obezbeđuju dugotrajnost i estetiku, naročito kod prednjih zuba - zuba u "liniji smeha".

Lečenje zuba i pored besprekorno odrađenog postupka obrade, kao i punjenja zubnog kanala, nosi rizik od uzdužne frakture - "pucanja zuba", što ima za posledicu vađenje lečenog zuba. Kao jedna od mera, koju primenjujemo, jeste cementiranje "logan kočića" koji prenose pritisak žvakanja u povoljnom smeru, smanjujući rizik od "pucanja zuba".

Iz prakse

Tehnologija

Za obradu izrazito komplikovanih kanala koristimo mašinske proširivače (firme Maillefer) koji nam omogućavaju uspešno lečenje zuba, za koje bi bez ovakve opreme jedino rešenje bilo - vađenje zuba!

Za određivanje radne dužine kanala, koristimo Apex lokator, firme Dentsply, čije korišćenje značajno smanjuje broj snimaka zuba koji se leči.

O nama

1992. godine, prelaskom iz državne u privatnu praksu, dr Ahmet i Bojana Idrizović osnivaju stomatološku ordinaciju u ulici Vojvođanskih brigada i nakon 10 godina ordinacija se premešta u Ćirpanovu 13.

Veliki broj stalnih pacijenata i njihovih porodica koji su poverili zdravlje svojih zuba oridnaciji najbolje govori o kvalitetu izvršenih stomatoloških usluga.

Ordinacija pruža sve vrste stomatoloških usluga uz podršku i praćenje stanja pacijenata nakon obavljenih intervencija.

 

Korisni linkovi

Dental Care Every Day: A Caregiver's Guide
Svakodnevna nega zuba

Dental care - child
Nega zuba kod dece

American Dental Association - MouthHealthy - Oral Health
Oralna higijena

 

Princip rada

Pregled - saveti - konsultacije koje obave lekari naše ordinacije su besplatni i neobavezujući.

Obavezujući stav ordinacije je da pre bilo koje ozbiljne intervencije pacijent obezbedi OPT snimak obe vilice sa svim zubima, a po potrebi i snimak sumnjivog zuba, što se može obaviti u samoj ordinaciji.

Kontakt

 • Telefoni:

  +381 21 548 988 / +381 65 8548988

 • Email:
  abidrizovic@gmail.com
 • Adresa:
  Ćirpanova 13
  21000 Novi Sad
  Srbija